Koktajl truskawkowy w wersji grown-up.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Truskawkowa "zupka" z winem - Opis przyrzÄ…dzania:
Limetkę myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy limetki ścinamy skórkę (samą zieloną część), wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy syrop cukrowy i wino, dodajemy skórkę z limetki. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Truskawki szybko myjemy w zimnej wodzie i obrywamy ogonki. Wkładamy truskawki do blendera, dodajemy sok z limetki i miksujemy na gładkie piure. Dodatkowo przecieramy przez gęste sitko, by pozbyć się pesteczek. Zimny syrop przelewamy przez sitko i dodajemy do truskawkowego piure. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy w szklaneczkach, dekorując każdą porcję łyżką lekko słodzonej bitej śmietany.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Truskawkowa "zupka" z winem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska