W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Biała Dama z klementynkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Biała Dama z klementynkami

Biała Dama, czyli Dame Blanche, to sztandarowy deser lodowy Belgii. Dama ta naprawdę nie jest wcale monochromatyczna, gdyż jej waniliową biel spowija czarny szal czekoladowego sosu. Wersja z klementynkami jest zdecydowanie wieczorowa...

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 klementynki
  • 4 Å‚yżki drobnego cukru
  • 2 Å‚yżki likieru mandarynkowego (Mandarine Mapoleon) lub pomaraÅ„czowego
  • 100 ml kremowej Å›mietanki
  • 100 g czarnej czekolady
  • 8 kulek lodów waniliowych

Biała Dama z klementynkami - Opis przyrządzania:

Klementynki myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Wkładamy do miski, posypujemy cukrem i polewamy likierem. Zostawiamy w spokoju na czas przygotowania sosu. Śmietankę wlewamy do małego rondelka, wrzucamy czekoladę, połamaną na kawałki i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści i sos będzie miał gładką konsystencję, zdejmujemy rondelek z ognia. Na ogniu stawiamy natomiast dużą patelnię i dobrze rozgrzewamy. Klementynki odcedzamy z zalewy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy cząstki klementynek i szybko karmelizujemy je z obu stron. Do pucharków lub na talerzyki nakładamy po 2 kulki waniliowych lodów i polewamy łyżką zalewy z klementynek. Rozkładamy sprawiedliwie skarmelizowane owoce i na koniec polewamy wszystko ciepłym sosem czekoladowym. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Biała Dama z klementynkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: