W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi

Ciasto z marchewką, do którego zamiast mąki dodajemy mielone orzechy laskowe, jest typowe dla Szwajcarii (Rueblitorte). Tradycyjnie ozdabia się je malutkimi marchewkami robionymi z barwionego marcepanu...

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/4 kg marchewki
  • 125 g miękkiego masła + trochę do smarowania formy
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g mąki
  • mała (zwykła) torebka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce.
Masło topimy i odstawiamy na bok.
Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy połowę mielonych orzechów i lekko podpiekamy, cały czas mieszając.
Mikserem (ręcznym) ubijamy jajka, aż się spienią. Dodajemy marchewkę, mielone orzechy (zarówno te podpieczone, jak i zwykłe), cukier i masło. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy do reszty składników i wszystko starannie mieszamy. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (30 minut). Próbujemy patyczkiem, jeśli wyjdzie z ciasta suchy, ciasto jest upieczone Jeśli nie, pieczemy jeszcze trochę. Jeśli wierzch nazbyt się rumieni, przykrywamy ciasto kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej na kratce. Zimne ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do następnego dnia - będzie znacznie lepsze, niż tuż po upieczeniu.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy białym lukrem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi przepisy:

  • Orzechowe talarki z kremem mokka
    Pyszne, choć nieco skomplikowane w produkcji, orzechowe makaroniki, przekładane gęstym czekoladowym kremem. Dekadenckie.
  • Placek Cappuccino
    Wielokrotnie sprawdzany przepis - ciasto jest pyszne, wilgotne (dzięki nasączeniu kawą), a bita śmietana na wierzchu rzeczywiście przypomina mleczną "czapeczkę" cappuccino.
  • Doskonałe ciasto z rabarbarem
    Doskonały, wilgotny placek z rabarbarem i chrupiącą bezą na wierzchu. Najlepszy jest podawany jeszcze na ciepło... Nawet Mąż jadł ze smakiem, a to już jest coś.
  • Orzechowe ciasteczka do herbaty
    Bardzo pyszna odmiana klasycznych szkockich kruchych ciastek "shortbread". W przepisie ozdabiamy ciasteczka roztopioną czarną czekoladą, ale można je po prostu oprószyć cukrem pudrem.
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...




Podziel się linkiem:


Komentarze: