Bardzo prosty tażin (tajine) z niewielkiej ilości składników. Ponieważ słodki od cebuli sos dodatkowo dosłodzony jest miodem, podajemy mięso z jakimś ostrym dodatkiem (harissą, na przykład) i sałatką z surowych warzyw.
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tażin z cielęciny z sosem cebulowym - Opis przyrządzania:
Cielęcinę myjemy, osuszamy i kroimy w poręczne (do jedzenia) kawałki.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy mięso i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zbieleje i zacznie się lekko rumienić. Oprószamy imbirem, smażymy jeszcze chwilę, po czym dolewamy tyle ciepłej wody, żeby sięgała do połowy wysokości patelni.
Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy cielęcinę przez 40 minut.
W tak zwanym międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie plasterki.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodajemy cynamon, miód i szafran i smażymy dalej, na sporym ogniu, aż miód zacznie się lekko karmelizować.
Przekładamy cebulę do mięsa i wciskamy sok z cytryny. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 20 minut.
Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy mięso na sporym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliło - sos powinien się zredukować.
Cielęcinę podajemy z kuskusem i miseczką harissy dla zaostrzenia smaku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Tażin z cielęciny z sosem cebulowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |