Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tazin-z-cieleciny-z-sosem-cebulowym

Tażin z cielęciny z sosem cebulowym

Bardzo prosty tażin (tajine) z niewielkiej ilości składników. Ponieważ słodki od cebuli sos dodatkowo dosłodzony jest miodem, podajemy mięso z jakimś ostrym dodatkiem (harissą, na przykład) i sałatką z surowych warzyw.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg cielęciny na gulasz
oliwa z oliwek
łyżeczka mielonego imbiru
1 kg cebuli
skąpa łyżeczka cynamonu
3 łyżki miodu
2 opakowania szafranu
1/2 cytryny

Opis przyrządzania:
Cielęcinę myjemy, osuszamy i kroimy w poręczne (do jedzenia) kawałki.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy mięso i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zbieleje i zacznie się lekko rumienić. Oprószamy imbirem, smażymy jeszcze chwilę, po czym dolewamy tyle ciepłej wody, żeby sięgała do połowy wysokości patelni.
Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy cielęcinę przez 40 minut.
W tak zwanym międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie plasterki.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodajemy cynamon, miód i szafran i smażymy dalej, na sporym ogniu, aż miód zacznie się lekko karmelizować.
Przekładamy cebulę do mięsa i wciskamy sok z cytryny. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 20 minut.
Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy mięso na sporym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliło - sos powinien się zredukować.
Cielęcinę podajemy z kuskusem i miseczką harissy dla zaostrzenia smaku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024