W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Luksemburskie placki ziemniaczane

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Luksemburskie placki ziemniaczane

Gromperekichelcher - tak nazywają się te placki w Luksemburgu (ale nie podejmuję się napisać tego fonetycznie...); można je kupić u ulicznych sprzedawców. Rozgrzewają!

Kraj pochodzenia: Luksemburg

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki
  • olej słonecznikowy do smażenia

Luksemburskie placki ziemniaczane - Opis przyrządzania:

Ziemniaki cienko obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym ścieramy na grubej tarce. Starte ziemniaki wykładamy na czystą ściereczkę, zwijamy ściereczkę w węzełek i odciskamy z ziemniaków nadmiar płynu. Odciśnięte ziemniaki wkładamy do dużej miski. Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Jajka wbijamy do małej miseczki i starannie mieszamy widelcem, żeby żółtka połączyły się z białkami. Starannie mieszamy ziemniaki, cebulę, natkę i jajka. Dodajemy mąkę i sól i jeszcze raz mieszamy, żeby masa była jednolita. Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wlewamy tyle oleju, żeby pokrył cały spód patelni. Kiedy olej będzie bardzo gorący, wkładamy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego i rozklepujemy je na placki. Smażymy, aż spód placków się zarumieni, po czym łopatką kuchenną odwracamy na drugą stronę. Kiedy i druga strona się zarumieni, placki są gotowe – zdejmujemy je z patelni i podajemy, póki gorące.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Luksemburskie placki ziemniaczane: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Luksemburskie placki ziemniaczane przepisy:

  • Placki ziemniaczane na ostro
    Pikantne, zimowe podejście do popularnych placków. Mnie najbardziej smakują z gęstym tureckim jogurtem, skrapiane sokiem z limetki.
  • Najzwyklejsze placki ziemniaczane Najzwyklejsze placki ziemniaczane
    Placki to placki. Jedna uwaga: znam domy, w których placki z dodatkiem cebuli je się na słodko (ze śmietaną i cukrem). U mnie do placków przewidzianych na słodko cebuli się nie daje. Czytałam, że jeśli cebulę się doda, starte ziemniaki nie będą zbyt szybko się rumienić, więc na pewno placki nie będą surowe w środku. Niech każdy zatem sam zdecyduje, z cebulą czy bez!
  • Roesti z grzybami
    Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.
  • Quesadillas z kukurydzą
    Bardzo udane małe danie, doskonałe do pojadania przed telewizorem lub - jeśli zapakujemy w kilka warstw folii aluminiowej - na piknikowej trawce. Takie quesadillas, pod warunkiem, że nie nazbyt pikantne, są daniem bardzo cenionym przez moje Dzieci (zwłaszcza w towarzystwie dużych ilości guacamole).
  • Bardzo udane placki warzywne
    Naprawdę niezwykle smaczny obiad - powstał ciut przypadkiem, na zasadzie szybkiego przeglądu lodówki. A że u nas zawsze można tam znaleźć rozmaite warzywa, oto właśnie rezultat - co w tym naprawdę dziwne, to że Dzieci były bardzo zadowolone!




Podziel się linkiem:


Komentarze: