Kochani! Wszystkiego Wam najpiękniejszego życzę, urody, młodości, zdrowia i pieniędzy (zwłaszcza w kryzysie), spokoju (kiedy trzeba) i niespodzianek (tylko przyjemnych!). I żeby było zawsze co do garnka włożyć, a to, co garnka wyjmiemy, żeby było znakomite... Wesołych Świąt!
To jest moja najukochańsza wigilijna (a także z każdej innej okazji) śledziowa przystawka - nie jest to jakiś wstrząsający przepis, ale u nikogo nigdzie takiego samego śledzia nie widziałam.
Przepis na Moje ukochane śledzie na ogórku >>
Jestem z tej części naszego narodu, która w Wigilię jada barszcz. Do mojego barszczu dodaję wywar z suszonych grzybów (z samych grzybów robię paszteciki) i wywar warzywny (z warzyw na sałatkę).
Przepis na Mój domowy barszcz wigilijny >>
Po długich poszukiwaniach i próbach, ten właśnie Piernik okazał się najwybitniejszy. Jest to bardzo stary przepis, od mojej Prababki prawdopodobnie, ale dopiero teraz zrobiłam go własnoręcznie - przez wiele lat piekła go moja Ciocio-Babcia Sławcia, a potem co roku ulegałam głupiej pokusie, by próbować nowe przepisy. A ten Piernik jest szlachetnie prosty, podobny bardziej do chleba, niż słodkiego ciasta - wspaniały z masłem na świąteczne śniadanie! - ortodoksyjny, powiedziałabym. Musiałam go, niestety, uwspółcześnić, rezygnując z żytniej mąki pytlowej, gdyż produkt ten odszedł był już w siną dal historii młynarstwa...
Przepis na Po prostu Piernik >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |