W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Po prostu Piernik

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Po prostu Piernik

Po prostu Piernik

Po długich poszukiwaniach i próbach, ten właśnie Piernik okazał się najwybitniejszy. Jest to bardzo stary przepis, od mojej Prababki prawdopodobnie, ale dopiero teraz zrobiłam go własnoręcznie - przez wiele lat piekła go moja Ciocio-Babcia Sławcia, a potem co roku ulegałam głupiej pokusie, by próbować nowe przepisy. A ten Piernik jest szlachetnie prosty, podobny bardziej do chleba, niż słodkiego ciasta - wspaniały z masłem na świąteczne śniadanie! - ortodoksyjny, powiedziałabym. Musiałam go, niestety, uwspółcześnić, rezygnując z żytniej mąki pytlowej, gdyż produkt ten odszedł był już w siną dal historii młynarstwa...

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 blaszka

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło i tarta bułka do przygotowania formy
  • 200 g miodu (ja użyłam wrzosowego...)
  • 200 g cukru
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • płaska łyżeczka mielonych goździków
  • płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 całe jajka
  • 100 g mąki żytniej (ale nie pełnoziarnistej!)
  • 300 g mąki pszennej
  • garść siekanych włoskich orzechów
  • garść siekanej skóki pomarańczowej w cukrze
  • ze 3 łyżki rodzynek (lub rodzynków)

Po prostu Piernik - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Podłużną foremkę do ciasta (keksówkę, taką, jak na zdjęciu) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.
Miód - niezbyt agresywny w smaku, kwiatowy raczej, niż spadziowy, a zresztą, kurczę, co kto woli, ja użyłam wrzosowego z okolic "mojej" wsi - wlewamy lub wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, przyprawy (cynamon, goździki i ziele angielskie - możemy też zamiast nich wsypać 2 czubate łyżeczki gotowej przyprawy do piernika) i masło, mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do dużej miski (makutry) lub do miski robota kuchennego.
Ręcznie lub przy pomocy miksera ucieramy ciepły miód z cukrem i przyprawami przez jakieś 5 minut (Ciotko-Babcia w przepisie napisała "przetrzeć").
Kawę rozpuszczalną i sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody i dolewamy do miodu, cały czas ucierając.
Teraz, nadal ucierając, wbijamy po jednym jajka, po czym po trochu dodajemy oba rodzaje mąki. Kiedy zostanie nam już tylko kilka łyżek mąki, przesypujemy nią bakalie (orzechy, skórkę i rodzynki) i dodajemy do ciasta.
Utarte ciasto powinno być gęste, ale płynne, nie sztywne.
Przekładamy ciasto do przygotowanej foremki, wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę lub nieco dłużej.
"Czy piernik upieczony, próbować patyczkiem" - to cytat z przepisu Cioci Sławci. Jeśli patyczek, wbity w ciasto, wyjdzie zeń suchy, piernik jest upieczony.
Wyjmujemy piernik z pieca i odstawiamy na kwadrans. Wyjmujemy teraz go z formy i studzimy - łakomi, jak ja, mogą odkroić sobie piętkę, posmarować świeżym masłem, zjeść na ciepło i mieć przedsmak Świąt.
Zimny piernik zawijamy szczelnie w folię i czekamy z krojeniem do Bożego Narodzenia!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Po prostu Piernik: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Po prostu Piernik przepisy:

  • Angielski piernik
    Brytyjczycy nie dodają miodu do swych korzennych ciast - tę rolę spełnia Golden Syrup lub (jak w tym przepisie) melasa. Kawałki tego piernika możemy smarować imbirowym masłem (lub, oczywiście, zwykłym).
  • Churros Churros
    Hiszpańskie śniadanie - ciepłe ciasteczka z ptysiowego ciasta, obtoczone w cynamonowym cukrze, doskonałe do kawy lub gorącej czekolady.
  • Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami
    Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.
  • Pumpkin pie czyli tarta z kremem dyniowym
    Bez Pumpkin Pie nie ma Święta Dziękczynienia. Howgh.
  • Ciasto piaskowo-orzechowe
    Staroświeckie, nieskomplikowane ciasto do kawy lub herbaty. Jeśli nam bardzo zależy, to możemy je polukrować, najlepiej kawowym lukrem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: