W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z białym serem i szpinakiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarta z białym serem i szpinakiem

Sympatyczna letnia tarta, doskonała właśnie na letnio. Micha sałaty obowiązkowa!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • krążek gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g mielonego białego sera lub kremowego twarożku
  • 100 g sera feta
  • 4 jajka
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • garść listków świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek

Tarta z białym serem i szpinakiem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Formę do tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Na papierze kładziemy krążek ciasta francuskiego i dobrze dociskamy na obrzeżu tarty. Środek nakłuwamy widelcem. Biały ser mieszamy w misce z pokruszoną (widelcem) fetą i jajkami na gładką masę. Doprawiamy do smaku małą ilością soli (feta i tak jest słona) i znacznie większą ilością pieprzu. Masę wlewamy do przygotowanej formy. Wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi. Szpinak płuczemy i osuszamy. Posypujemy listkami wierzch tarty i skrapiamy oliwą. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy tartę mniej więcej 40 minut - wierzch powinien być lekko rumiany, a nadzienie zastygnięte.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tarta z białym serem i szpinakiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tarta z białym serem i szpinakiem przepisy:

  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Tarta z pieczonym kalafiorem i dynią
    Oryginalna wegetariańska tarta na większe okazje. Pieczony kalafior i dynia mają znacznie więcej smaku, niż te same warzywa ugotowane w zwykłej wodzie. Podajemy z jakąś zimową sałatą - cykorią, endywią lub roszponką.
  • Tarta z jabłkami i camembertem
    Przyjemna, niezobowiązująca tarta z prostych i klasycznych składników. Podajemy na kolację lub miłe przyjątko w zaprzyjaźnionym gronie.
  • Tarta kokosowa
    Bardzo udana, prościutka tarta z kokosem i dżemem malinowym. Bardzo udana. Mniam. Bardzo.
  • Alzacka tarta z jabłkami Alzacka tarta z jabłkami
    Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.




Podziel się linkiem:


Komentarze: