Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-bialym-serem-i-szpinakiem

Tarta z białym serem i szpinakiem

Sympatyczna letnia tarta, doskonała właśnie na letnio. Micha sałaty obowiązkowa!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
krążek gotowego ciasta francuskiego
200 g mielonego białego sera lub kremowego twarożku
100 g sera feta
4 jajka
4 łyżki orzeszków piniowych
garść listków świeżego szpinaku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Formę do tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Na papierze kładziemy krążek ciasta francuskiego i dobrze dociskamy na obrzeżu tarty. Środek nakłuwamy widelcem. Biały ser mieszamy w misce z pokruszoną (widelcem) fetą i jajkami na gładką masę. Doprawiamy do smaku małą ilością soli (feta i tak jest słona) i znacznie większą ilością pieprzu. Masę wlewamy do przygotowanej formy. Wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi. Szpinak płuczemy i osuszamy. Posypujemy listkami wierzch tarty i skrapiamy oliwą. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy tartę mniej więcej 40 minut - wierzch powinien być lekko rumiany, a nadzienie zastygnięte.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024