Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-orzeszkow-ziemnych-do-satayow

Sos z orzeszków ziemnych (do satayów)

Sataye - mięsne szaszłyczki z grilla - podajemy niemal zawsze z sosem z fistaszków. Sos z tego akurat przepisu jest dość słodki i niezbyt ostry, dla tych, którzy nie przepadają za ostrymi przyprawami.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały ząbek czosnku
250 ml (szklanka) soku ananasowego
250 ml (szklanka) gładkiego masła orzechowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli (z butelki)
4-5 łyżek sosu sojowego

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Do średniej wielkości rondelka wlewamy sok ananasowy. Dodajemy czosnek, masło orzechowe i sos chilli. Wlewamy 4 łyżki sosu sojowego. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż sos będzie zupełnie gładki i dobrze ciepły. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego (do smaku). Podajemy na ciepło do satayów.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024