W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pumpkin pie nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pumpkin pie nr 2

Pumpkin pie nr 2

Szalenie amerykańska tarta (stąd wszystko mierzone szklanką), z jakiegoś stareńkiego pisma dla gospodyń domowych. Dzięki melasie krem dyniowy ma miły, karmelowy posmak.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Słodkie kruche ciasto do tart (całą porcja)
  • masło do smarowania formy
  • 1 i 1/4 szklanki Piure z dyni
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki melasy
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 jajka
  • puszka (300 g) skondensowanego niesłodzonego mleka
  • bita śmietana do podania

Pumpkin pie nr 2 - Opis przyrządzania:

Zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do lodówki. Formę do tarty (o średnicy około 23 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
W misce mieszamy piure z dyni, cukier, melasę, przyprawy i 3/4 łyżeczki soli.
Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i dodajemy do piure.
Teraz dolewamy skondensowane mleko i wszystko bardzo starannie mieszamy.
Kruchym ciastem wylepiamy przygotowaną formę i nakłuwamy widelcem. Wlewamy krem i ostrożnie wstawiamy wszystko do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy tartę przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej przez 50-55 minut, aż krem zastygnie.
Wyjmujemy tartę, odstawiamy na kwadrans, po czym wyjmujemy z foremki. Studzimy zupełnie.
Podajemy na zimno, z bitą śmietaną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pumpkin pie nr 2: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pumpkin pie nr 2 przepisy:

  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Wiejska tarta z musem jabłkowym Wiejska tarta z musem jabłkowym
    Przednówkowa tarta z zapomnianej ludowej kuchni amerykańskiej. W czasach, kiedy szanująca się żona farmera nie wyobrażała sobie obiadu bez deseru w postaci "pie" (paja), najtrudniejszy był ten czas, gdy już skończyły się jesienne owoce, a nie zaczęły jeszcze nowe. Zanim zatem rabarbar wypuścił świeże pędy, ratowano się rozmaitymi dżemami i przecierami owocowymi, zapobiegliwie przyrządzonymi jesienią. To ciasto jest tak smaczne, że nawet w naszych czasach warto specjalnie z tej okazji zrobić niesłodki mus jabłkowy (czyli po prostu rozgotować kilka obranych jabłek)...
  • Tarta z kremem jogurtowym i winogronami
    Bezpretensjonalna tarta podwieczorkowa - możemy użyć do niej jakichkolwiek owoców, zależnie od pory roku, ale teraz mamy akurat jesień i winogrona będą doskonałe. Poza tym bardzo ozdobnie wyglądają...
  • Pumpkin pie czyli tarta z kremem dyniowym
    Bez Pumpkin Pie nie ma Święta Dziękczynienia. Howgh.
  • Tarta francuska z kremem i jagodami Tarta francuska z kremem i jagodami
    Tarta wprawdzie jest francuska, ale przepis zupełnie mój. Kiedyś robiłam takie tarty z sezonowymi owocami dla pewnej restauracji - teraz przypomniałam sobie o nich, kiedy Dzieci na wyjeździe narciarskim zdawały się nie mieć umiaru na widok takich wypieków. Trudno wprawdzie uznać czarne jagody za sezonowe w kwietniu, ale od czego są mrożonki?!


Podziel się linkiem:




Komentarze: