Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pumpkin-pie-nr-2

Pumpkin pie nr 2

Szalenie amerykańska tarta (stąd wszystko mierzone szklanką), z jakiegoś stareńkiego pisma dla gospodyń domowych. Dzięki melasie krem dyniowy ma miły, karmelowy posmak.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Słodkie kruche ciasto do tart (całą porcja)
masło do smarowania formy
1 i 1/4 szklanki Piure z dyni
3/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki melasy
łyżeczka mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
3 jajka
puszka (300 g) skondensowanego niesłodzonego mleka
bita śmietana do podania

Opis przyrządzania:
Zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do lodówki. Formę do tarty (o średnicy około 23 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
W misce mieszamy piure z dyni, cukier, melasę, przyprawy i 3/4 łyżeczki soli.
Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i dodajemy do piure.
Teraz dolewamy skondensowane mleko i wszystko bardzo starannie mieszamy.
Kruchym ciastem wylepiamy przygotowaną formę i nakłuwamy widelcem. Wlewamy krem i ostrożnie wstawiamy wszystko do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy tartę przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej przez 50-55 minut, aż krem zastygnie.
Wyjmujemy tartę, odstawiamy na kwadrans, po czym wyjmujemy z foremki. Studzimy zupełnie.
Podajemy na zimno, z bitą śmietaną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024