W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mus jabłkowy do mięsa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Mus jabłkowy do mięsa

Doskonały mus jabłkowy podajemy na gorąco, do pieczonego kurczaka, smażonego mięsa, kiełbasek, klopsów lub kotletów mielonych.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 jabÅ‚ka
  • 2-3 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a

Mus jabłkowy do mięsa - Opis przyrządzania:

Jabłka, najlepiej kwaskowate (ale mogą być każde), obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. po czym kroimy w mniejsze kawałki - mus będzie wówczas gładszy. Wkładamy jabłka do rondla, dodajemy 1/2 szklanki wody i 2-3 łyżki cukru. Zagotowujemy na sporym ogniu, po czym gaz zmniejszamy i dusimy jabłka pod przykryciem 15-20 minut. W trakcie duszenia kilka razy mieszamy, aby mus nie przywarł do rondla. Jeśli wolimy mus gładki, można go po uduszeniu zmiksować. Do gorącego sosu dodajemy masło i podajemy jako dodatek do mięsa - klasycznie do pieczonego kurczaka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Mus jabłkowy do mięsa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mus jabłkowy do mięsa przepisy:

  • Mus jogurtowy z bananami
    Zrobiłam ten deser dziś na lunch dla Pań z Klubu, tylko że przekładałam bananami w karmelowej marynacie, a nie smażonymi. Do tego dałam puchaty karmel, chipsy bananowe i bananową tarte tatin...
  • Karmelowy mus jabÅ‚kowy
    Kwintesencja jesieni - beżowy, intensywnie jabłkowy mus, z lekkim posmakiem karmelu. Jeden z moich ulubionych deserów - taki zwykły, a jednocześnie znakomity, lekki, ale sycący, prosty, a elegancki. Jeśli akurat nie mamy gości, deser jemy, siedząc na kanapie lub w fotelu - jakoś najlepiej wtedy smakuje...
  • Mus z biaÅ‚ej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.
  • Mus czekoladowo-pomaraÅ„czowy
    Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
  • Mus z awokado i krabów
    Oczywiście do takiej przystawki najlepiej byłoby ugotować świeżego kraba, ale kiedy nie ma czasu, możemy sobie pomóc, otwierając puszkę...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: