Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jagniecina-z-gremolata

Jagnięcina z gremolatą

Moje ulubione kotleciki z włoskim sosem gremolata - ten klasyczny sos z natki, czosnku i cytryny tradycyjnie podaje się do osso buco, ale na jagnięcinie też się doskonale sprawdza.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
12 kotlecików jagnięcych z kostką
pęczek natki
2 cytryny

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. 1/3 czosnku mieszamy z 2 łyżkami oliwy, odrobiną soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Kotleciki myjemy, osuszamy i smarujemy czosnkową oliwą z obu stron. Natkę płuczemy i osuszamy, drobno siekamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy razem resztę czosnku, natkę i skórkę z cytryny. Dodajemy łyżkę oliwy oraz sok z cytryny i sól do smaku - trochę soku zostawiamy do polania kotlecików. Mięso kładziemy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 6-7 minut z każdej strony lub nieco dłużej, jeśli lubimy mięso wypieczone. Gotowe mięso lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy kotleciki na ogrzany talerz i polewamy gremolatą (czyli tym sosem czosnkowo-pietruszkowo-cytrynowym). Możemy też, oczywiście, podać gremolatę w osobnej misce - na wypadek, gdyby ktoś nie lubił czosnku (?).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024