Ten pachnący, gładki sos pomidorowy robimy wtedy, gdy dojrzałe pomidory można dostać na targu za grosze. Sosu robimy większą ilość i pasteryzujemy lub - nawet lepiej - zamrażamy w poręcznych porcjach. Podajemy sos do makaronu, zapiekamy w nim rybę, na jego podstawie robimy bolognese lub zupę pomidorową. Oraz masę innych pysznych dań.
Przepis na Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia) >>
Klasyczne gryczane naleśniki, zwane we Francji "galettes". Plus instrukcja smażenia (dla potrzebujących).
Przepis na Naleśniki gryczane >>
Smaczne ciasto z dużą ilością jajek.
Przepis na Słodkie ciasto naleśnikowe >>
Brytyjczycy są niesłychanie dumni ze swej gęstej, tłustej śmietany, zwanej clotted cream (patrz Słownik). Podają ją do ciepłych bułeczek z dżemem truskawkowym oraz do deserów.
Przepis na Maślana śmietana (clotted cream) >>
Najprostszy przepis na włoskie kopytka - jeśli lubimy łączyć różne dziedziny sztuki, to przypominam, że doskonałą wizualizację robienia gnocchi możemy obejrzeć w "Ojcu Chrzestnym III".
Przepis na Gnocchi >>
Wspaniały, rzadko już dziś spotykany dodatek do czystej zupy grzybowej lub rosołu.
Przepis na Kaszka krakowska do zupy >>
"Dziecinny" dodatek do wszystkich czystych zup: rosołów, pomidorowej, koperkowej...
Przepis na Lane kluski >>
Jajko na miękko, czyli białko ścięte-żółtko płynne. Przypominam, że bardzo dobrym dodatkiem są grzanki, posmarowane masłem i pokrojone w długie paluszki do maczania w żółtku.
Przepis na Jajka na miękko >>
Takie jajka - "półtwarde" - możemy podać na gorąco w sosie chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym, pomidorowym (the sky is the limit) albo na zimno na sałacie lub - po francusku - w galarecie.
Przepis na Jajka mollet >>
Przepis dostałam od Alberty, która prowadzi kursy kulinarne pod Perugią, w Umbrii. Tam jadłam najlepszą pizzę świata - z kwiatami cukinii.
Przepis na Ciasto na pizzÄ™ Alberty >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |