W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gnocchi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Gnocchi

Najprostszy przepis na włoskie kopytka - jeśli lubimy łączyć różne dziedziny sztuki, to przypominam, że doskonałą wizualizację robienia gnocchi możemy obejrzeć w "Ojcu Chrzestnym III".

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg (750 g) mączystych ziemniaków
  • około 150 g zwykłej mąki plus trochę do posypania stołu

Gnocchi - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody. Nieobrane wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki soli i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy 25-30 minut od zagotowania, aż będą zupełnie miękkie. Starannie odcedzamy, obieramy ze skórki i - wciąż gorące - rozgniatamy na zupełnie gładkie piure (tłuczkiem lub praską do ziemniaków). Do piure dodajemy mąkę, ale nie całą od razu, tylko po trochu, mieszając. Gotowe ciasto powinno być gładkie i tylko leciutko klejące się. Ziemniaki różnią się konsystencją i ilością zawartej w nich wody w zależności od wieku, gatunku i wielkości - z tego właśnie powodu trudno określić idealną ilość mąki. Doprawiamy do smaku solą. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Przekładamy ziemniaczane ciasto na obsypany mąką stół (lub stolnicę). Toczymy z ciasta wałki o średnicy około 1 cm. Każdy wałek tniemy na 2 cm kawałki. I teraz tak: w wersji mniej ambitnej, za to szybszej, toczymy w omączonych rękach owalne kluseczki. Jeśli natomiast chcemy być bardziej włoscy i mamy chwilę czasu na kuchenne popisy, robimy tak: każdy kawałek ciasta nakładamy sobie na kciuk (praworęczni na lewy, leworęczni na prawy), przytrzymując palcem wskazującym. W drugiej ręce trzymamy widelec i jego wewnętrzną stroną naciskamy z góry na kawałek ciasta tak, by odbił się wzór zębów. Jednocześnie kciuk robi w kluseczce od drugiej strony dziurkę - i takie właśnie powinny być gotowe gnocchi: z jednej strony wgłębione, z drugiej w paski. Uff. Gotowe gnocchi kładziemy na pomączonej stolnicy (albo stole). Wrzucamy po 20 sztuk na raz do garnka z wrzącą wodą. Gnocchi wypłyną na powierzchnię niemal natychmiast. Gotujemy je jeszcze kilka sekund, po czym wyławiamy łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy resztę. W najprostszy sposób podajemy gnocchi z kawałkiem masła i sporą ilością parmezanu. Jeśli chodzi o inne sposoby, to zapraszam do bazy przepisów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gnocchi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gnocchi przepisy:

  • Inne gnocchi
    Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.
  • Gnocchi szpinakowo-kozie
    Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
  • Gnocchi z sosem gruszkowym
    Bardzo sycące danie, w którym słodko-kwaśny smak gruszek przyjemnie kontrapunktuje kremową słoność sosu - hm, w każdym razie to jest bardzo smaczne...
  • Gnocchi z sosem warzywnym
    Doskonałe, satysfakcjonujące danie - włoskie kopytka i lekki sos z jesiennych warzyw.
  • Gnocchi zapiekane z grzybami i mascarpone
    Solidna kolacja we włoskim stylu. Jeśli już kompletnie, ale to kompletnie nie mamy ochoty robić sami sosu, bierzemy jakiś gotowy, ale naprawdę dobry sos pomidorowy.




Podziel się linkiem:


Komentarze: