Pikantna pogryzka do piwa, wina, drinków... Albo w ogóle do pogryzania.
Przepis na Migdały w curry >>
Smaczne, lekkie danie na lunch lub kolacjÄ™.
Przepis na Quiche z zielonym groszkiem >>
Oryginalna wegetariańska tarta na większe okazje. Pieczony kalafior i dynia mają znacznie więcej smaku, niż te same warzywa ugotowane w zwykłej wodzie. Podajemy z jakąś zimową sałatą - cykorią, endywią lub roszponką.
Przepis na Tarta z pieczonym kalafiorem i dyniÄ… >>
Niby-włoska wersja walijskich grzanek z serem. Świetne do wina!
Przepis na Crostini z kremem parmezanowym >>
Do tego lekkiego i pysznego dania używamy owocu pigwy pospolitej, nie małych owocków pigwowca. Smażona na maśle pigwa ma naprawdę oryginalny smak i pięknie pachnie.
Przepis na Brik z pigwÄ… i kozim serem >>
Symbol hiszpańskiej kuchni (oczywiście obok paelli) - niezwykle skromny omlet z ziemniakami i cebulą. Skromny i pyszny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno, najlepiej ze zwykłą zieloną sałatą.
Przepis na Klasyczna tortilla >>
Bardzo eleganckie, delikatne (zarówno w smaku, jak i w strukturze) ciasteczka - do ozdoby wytwornie aranżowanych dań, do zupy lub do pogryzania przy drinkach.
Przepis na Słone ciasteczka sezamowe >>
Krewetki nabite na wykałaczki bardzo często podawane są na przyjęciach koktajlowych - zazwyczaj wszyscy je lubią, a i rozmiar przeciętnej krewetki jest akurat na jeden kęs.
Przepis na Krewetki cytrynowo-imbirowe >>
Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.
Przepis na Słodko-czosnkowe bakłażany >>
Efektowne danie z francuskich serków cabecou - smażone na złoto serki polewamy podgrzanym calvadosem i podpalamy; trzeba pamiętać, żeby zgasić światło...
Przepis na Podpalane serki cabecou >>