W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Migdały w curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Migdały w curry

Pikantna pogryzka do piwa, wina, drinków... Albo w ogóle do pogryzania.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) migdałów bez skórki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ostrego proszku curry
  • łyżeczka grubej soli
  • szczypta ostrej papryki
  • kilka łyżek łagodnego proszku curry

Migdały w curry - Opis przyrządzania:

Na dużą patelnię wsypujemy migdały, cukier, ostre curry, sól i paprykę. Stawiamy na sporym ogniu i prażymy, cały czas mieszając, aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować. Zsypujemy migdały na arkusz papieru do pieczenia. Zanim karmel zacznie twardnieć, rozdzielamy migdały na pojedyncze sztuki, posypując je łagodnym curry. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, po czym wsypujemy je do hermetycznie zamykanej puszki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Migdały w curry: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Migdały w curry przepisy:

  • Pieczony seler z curry
    W zimie trudno jest znaleźć coś naprawdę ciekawego w "zakresie warzyw" - kapusta (ile można...), marchewka (szybko się nudzi), cykoria (dzieci często nie lubią), buraki (farbują ręce) i tak dalej. Każdy więc oryginalny sposób na zimowe jarzynki wart jest szczególnej uwagi.
  • Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami
    Naprawdę znakomite, leciutko pikantne, słodkie i słone jednocześnie, orzeszki pekanowe. Po raz pierwszy jadłam je jako element sałatki ze szpinaku (przepis wkrótce!), ale świetne są też jako zwykła pogryzka do drinków.
  • Cebulka z curry
    Złota, pachnąca cebulka jest znakomita do każdej ryby, pasuje też do rozmaitych dań z grilla. W zależności od upodobań dodajemy curry ostre lub łagodne.
  • Migdały z przyprawami
    Doskonałe do pogryzania przy każdej okazji.
  • Sałatka z kurczaka i mango
    Kolorowa sałatka ze świeżym mango i warzywami. Sos z dodatkiem curry doskonale współgra z białym mięsem kurczaka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: