Oryginalna wegetariańska tarta na większe okazje. Pieczony kalafior i dynia mają znacznie więcej smaku, niż te same warzywa ugotowane w zwykłej wodzie. Podajemy z jakąś zimową sałatą - cykorią, endywią lub roszponką.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta z pieczonym kalafiorem i dyniÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i przekładamy do formy do tarty o średnicy około 25 cm. Brzegów nie odcinamy, bo ciasto skurczy się w czasie pieczenia. Spód tarty nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, po czym wstawiamy na 5-10 minut do zamrażalnika. W tym czasie płuczemy starannie różyczki kalafiora i nieco je siekamy - tzn. nie siekamy kalafiora drobniutko, tylko większe różyczki kroimy w kawałki. Dynię kroimy w zgrabną kostkę. Warzywa mieszamy i przekładamy na blachę do pieczenia. Skrapiamy oliwą - mniej więcej 2 łyżki - solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy kilka garści suchej fasoli. Wstawiamy do piekarnika - na 2 różne półki - formę z ciastem i blachę z warzywami. Pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zdejmujemy papier z fasolą. Mieszamy piekące się warzywa. Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na 8 minut, po czym wyjmujemy. Warzywa pieczemy jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy , a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Upieczone warzywa przekładamy do foremki z ciasta i posypujemy tartym parmezanem. Jajka, mleko i śmietankę rozkłócamy razem na gładką masę, polewamy warzywa. Szałwię myjemy, osuszamy i kładziemy na warzywach. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż nadzienie się zetnie i lekko przyrumieni. Wyjmujemy tartę i studzimy przez kwadrans (lub zupełnie). Podajemy na ciepło (lub zimno), ale nie gorąco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tarta z pieczonym kalafiorem i dynią: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |