W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z pieczonym kalafiorem i dyniÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Tarta z pieczonym kalafiorem i dyniÄ…

Oryginalna wegetariańska tarta na większe okazje. Pieczony kalafior i dynia mają znacznie więcej smaku, niż te same warzywa ugotowane w zwykłej wodzie. Podajemy z jakąś zimową sałatą - cykorią, endywią lub roszponką.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja mrożonego ciasta francuskiego (okoÅ‚o 400 g w formie okrÄ…gÅ‚ego placka)
  • 600 g różyczek kalafiora
  • 600 g obranej pomaraÅ„czowej dyni
  • oliwa z oliwek
  • 25 g Å›wieżo startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml kremowej Å›mietanki
  • kilka listków Å›wieżej szaÅ‚wi

Tarta z pieczonym kalafiorem i dyniÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i przekładamy do formy do tarty o średnicy około 25 cm. Brzegów nie odcinamy, bo ciasto skurczy się w czasie pieczenia. Spód tarty nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, po czym wstawiamy na 5-10 minut do zamrażalnika. W tym czasie płuczemy starannie różyczki kalafiora i nieco je siekamy - tzn. nie siekamy kalafiora drobniutko, tylko większe różyczki kroimy w kawałki. Dynię kroimy w zgrabną kostkę. Warzywa mieszamy i przekładamy na blachę do pieczenia. Skrapiamy oliwą - mniej więcej 2 łyżki - solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy kilka garści suchej fasoli. Wstawiamy do piekarnika - na 2 różne półki - formę z ciastem i blachę z warzywami. Pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zdejmujemy papier z fasolą. Mieszamy piekące się warzywa. Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na 8 minut, po czym wyjmujemy. Warzywa pieczemy jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy , a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Upieczone warzywa przekładamy do foremki z ciasta i posypujemy tartym parmezanem. Jajka, mleko i śmietankę rozkłócamy razem na gładką masę, polewamy warzywa. Szałwię myjemy, osuszamy i kładziemy na warzywach. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż nadzienie się zetnie i lekko przyrumieni. Wyjmujemy tartę i studzimy przez kwadrans (lub zupełnie). Podajemy na ciepło (lub zimno), ale nie gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tarta z pieczonym kalafiorem i dynią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tarta z pieczonym kalafiorem i dyniÄ… przepisy:

  • Wiejska tarta z warzywami
    Warzywna tarta z kozim serem i odrobiną szynki - wegetarianie mogą spokojnie ją pominąć, nie zmieni to przepisu w istotny sposób. Dobry lekki obiadek lub kolacja, zaś jeśli coś zostanie, można zabrać zamiast kanapki do pracy lub szkoły.
  • Tarta francuska ze Å›liwkami Tarta francuska ze Å›liwkami
    Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.
  • Tarta z kozim twarożkiem
    Tartę taką możemy podawać na gorąco lub zimno - ponieważ dodajemy do nadzienia ubite białka, tarta prosto z piekarnika będzie wyrośnięta (niemal) jak suflet; natomiast pozostawiona do wystygnięcia - opadnie (nie tracąc nic ze swego smaku).
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Åšródziemnomorska tarta z warzywami
    Lekka warzywna tarta, która wraz z sałatą może stanowić cały posiłek.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: