W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Quiche z zielonym groszkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Quiche z zielonym groszkiem

Quiche z zielonym groszkiem

Smaczne, lekkie danie na lunch lub kolacjÄ™.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta z parmezanem
  • 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • pÄ™czek bazylii
  • 100 g biaÅ‚ego mielonego sera
  • 200 ml kremowej Å›mietanki
  • 2 jajka
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa

Quiche z zielonym groszkiem - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. w piekarniku nagrzewamy również blachę, na której postawimy formę z quichem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tart o średnicy około 25 cm, wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Groszek blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy starannie na sicie. Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Najładniejsze listki zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy i mieszamy z białym serem. Dodajemy śmietankę i jajka oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Ciasto nakłuwamy widelcem, wsypujemy groszek, po czym wlewamy masę serową. Stawiamy formę na nagrzanej blasze i pieczemy quiche przez pół godziny - nadzienie powinno zastygnąć i przyrumienić się ładnie. Quiche wyjmujemy, studzimy trochę - najlepsza jest ciepła, nie gorąca. Przed podaniem ozdabiamy odłożonymi listkami bazylii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Quiche z zielonym groszkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: