W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / SÅ‚one ciasteczka sezamowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

SÅ‚one ciasteczka sezamowe

Bardzo eleganckie, delikatne (zarówno w smaku, jak i w strukturze) ciasteczka - do ozdoby wytwornie aranżowanych dań, do zupy lub do pogryzania przy drinkach.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 100 g mÄ…ki
  • 4 biaÅ‚ka
  • 100 g bardzo miÄ™kkiego masÅ‚a (plus trochÄ™ do smarowania blachy)
  • proszek curry
  • 50 g ziaren sezamu

SÅ‚one ciasteczka sezamowe - Opis przyrzÄ…dzania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy białka i masło, starannie mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru i szczyptę curry. Mieszamy i wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sporą blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. W cieście zanurzamy pędzelek kuchenny i smarujemy na przygotowanej blasze dowolne kształty - np. kółka (wówczas najwygodniej jest położyć na blasze obręcz i smarować wewnątrz) lub paski, pamiętając jednak, że ciastka po upieczeniu są bardzo delikatne i może być trudno zdejmować je z blachy. Ciasteczka posypujemy sezamem i pieprzem prosto z młynka. Wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Zdejmujemy ciastka z blachy kuchenną szpatułką i studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Słone ciasteczka sezamowe: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: