W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Słone ciasteczka sezamowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Słone ciasteczka sezamowe

Bardzo eleganckie, delikatne (zarówno w smaku, jak i w strukturze) ciasteczka - do ozdoby wytwornie aranżowanych dań, do zupy lub do pogryzania przy drinkach.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 4 białka
  • 100 g bardzo miękkiego masła (plus trochę do smarowania blachy)
  • proszek curry
  • 50 g ziaren sezamu

Słone ciasteczka sezamowe - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy białka i masło, starannie mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru i szczyptę curry. Mieszamy i wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sporą blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. W cieście zanurzamy pędzelek kuchenny i smarujemy na przygotowanej blasze dowolne kształty - np. kółka (wówczas najwygodniej jest położyć na blasze obręcz i smarować wewnątrz) lub paski, pamiętając jednak, że ciastka po upieczeniu są bardzo delikatne i może być trudno zdejmować je z blachy. Ciasteczka posypujemy sezamem i pieprzem prosto z młynka. Wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Zdejmujemy ciastka z blachy kuchenną szpatułką i studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Słone ciasteczka sezamowe: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Słone ciasteczka sezamowe przepisy:

  • Wafelki migdałowe
    Bardzo pyszne i niezwykle użyteczne cienkie ciasteczka z migdałami. Świetny dodatek do lodów i kremów. Możemy także przełożyć ciasteczka konfiturą, maślanym kremem lub lodami. Jeśli ułożymy z nich wieżyczkę - ciasteczko-krem-ciasteczko-krem-ciasteczko-krem-ciasteczko-albo i więcej - to deser będzie godny najwytworniejszych gości.
  • Orzechowe listki
    Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!
  • Cieniutkie parmezanowe ciasteczka
    Szalenie delikatne - niestety także przy robieniu - ciasteczka, ze względu na swój kształt nazywane we Francji "dachówkami" (tuiles). Subtelne i eleganckie, nadają się na każda większą okazję: jako pogryzka do drinków czy szampana, jako ozdoba przystawek.
  • Całuski z migdałami
    Jeszcze jedne świąteczne ciasteczka - z kruchego ciasta, z migdałami i imbirem. Doskonałe do kawy lub herbaty - poza tym talerz mieszanych ciasteczek wygląda zawsze bardzo kusząco.
  • Bretońskie kruche ciasteczka
    Bretania i Normandia słyną ze swoich wyrobów mleczarskich. Bretońskie kruche ciasteczka robione są z czystego masła - żadna margaryna tutaj nam się nie przyda. Dodatek soli także jest typowy dla tego francuskiego regionu i bardzo dobrze kontrapunktuje słodycz ciasteczek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: