Łagodna w smaku, klasyczna francuska zupa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis na Francuska zupa z porów >>
...czyli caldo verde, narodowe danie Portugalii. Podajemy z chlebem kukurydzianym i rustykalnym czerwonym winem.
Przepis na Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo >>
Dokładnie tak, jak mówi tytuł - taki chłodnik zazwyczaj jada się u nas w domu, w wersji wegetariańskiej, bez cielęciny i szyjek rakowych. Bardzo dobry.
Przepis na Mój domowy chłodnik >>
Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.
Przepis na Francuska zupa z bazylią >>
Najprostsza z dyniowych zup.
Przepis na Francuska zupa z dyni >>
Właściwie bardziej jedno danie, niż zupa - gęsta, zielona od warzyw i pesto minestrone uzupełniona jest o duże krewetki.
Przepis na Minestrone z owocami morza >>
Smaczna, delikatna zupa z młodego czosnku. Podajemy z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis na Zupa czosnkowa >>
Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
Przepis na Bliskowschodnia zupa z bobu >>
Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.
Przepis na Zupa marchewkowa z pomarańczami >>
Bardzo elegancka zupa-przystawka: zielona, dobrze przyprawiona zupa z awokado otacza kulkę sorbetu pomidorowego. Dla wymagających gości.
Przepis na Zimna zupa z awokado i pomidorów >>