W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Francuska zupa z porów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Francuska zupa z porów

Łagodna w smaku, klasyczna francuska zupa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 średnich porów
  • 3 duże ziemniaki na piure
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml kremowej śmietanki

Francuska zupa z porów - Opis przyrządzania:

Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końce. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Masło wkładamy do sporego rondla i stawiamy na ogniu. Wrzucamy pory i smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodajemy ziemniaki, solimy i dolewamy 6 szklanek (półtora litra) gorącej wody. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Zupę miksujemy w mikserze, po czym przecieramy przez sitko i wlewamy znów do garnka. Podgrzewamy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i nalewamy do ogrzanych talerzy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Francuska zupa z porów: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: