W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimna zupa z awokado i pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Zimna zupa z awokado i pomidorów

Bardzo elegancka zupa-przystawka: zielona, dobrze przyprawiona zupa z awokado otacza kulkę sorbetu pomidorowego. Dla wymagających gości.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 1 kg dojrzaÅ‚ych pomidorów
  • cytryna
  • biaÅ‚ko z jajka
  • 50 g cukru
  • 3 dojrzaÅ‚e awokado
  • maÅ‚a cebula
  • 3 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżej kolendry
  • 1/2 Å‚yżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • zielony sos Tabasco
  • kilka listków bazylii

Zimna zupa z awokado i pomidorów - Opis przyrządzania:

Pomidory zanurzamy na pół minuty we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i usuwamy pestki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce - potrzeba nam pół łyżeczki. Sok wyciskamy. Pomidory wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure. Przecieramy przez sitko, żeby nie zaplątała się nam żadna pestka. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy skórkę cytrynową i połowę soku. Białko ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier i ubijamy dalej, aż piana będzie gładka i lśniąca. Delikatnie mieszamy z pomidorowym piure. Teraz mamy 2 wyjścia: jeśli mamy maszynę do lodów, ukręcamy w niej masę pomidorową na sorbet, zgodnie z instrukcją. Jeśli jednak pozbawieni jesteśmy tego udogodnienia, wlewamy masę do plastikowego płaskiego pudełka i wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie miksujemy sorbet (lub dokładnie mieszamy widelcem) i wstawiamy znów do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie znów miksujemy lub mieszamy i powtarzamy tę czynność jeszcze ze 2 razy. Potem zostawiamy sorbet w spokoju, aż do zupełnego zamrożenia. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki i zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i siekamy. Kolendrę płuczemy, osuszamy i siekamy. Wkładamy cebulę, awokado i kolendrę do malaksera, dodajemy resztę soku z cytryny i kmin rzymski. Miksujemy na idealnie gładkie piure, dodając ewentualnie trochę wody, żeby piure bardziej przypominało zupę. Solimy do smaku. Dodajemy trochę Tabasco. Przelewamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Zupę z awokado wlewamy do szklanych miseczek. Na środku każdej porcji kładziemy kulkę pomidorowego sorbetu. Dekorujemy listkami bazylii i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zimna zupa z awokado i pomidorów: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: