Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa marchewkowa z pomarańczami - Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w talarki. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy jednej z nich ścinamy skórkę w cienkich paskach i odkładamy do dekoracji. Resztę skórki ocieramy na tarce. Wyciskamy sok. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy masło lub oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na malutkim ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodajemy marchewkę, startą skórkę z pomarańczy i cynamon. Smażymy chwilę, po czym wlewamy wywar. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. W tym czasie zagotowujemy w małym rondelku nieco wody. Wrzucamy skórkę - tę w cienkich paskach - i blanszujemy przez minutę. Odcedzamy. Gotową zupę miksujemy w blenderze lub malakserze (cynamon wyjmujemy, rzecz jasna), dodając sok z pomarańczy i śmietankę. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić - jeśli zupa będzie podawana na zimno, trzeba ją doprawić nieco mocniej. Porcje zupy posypujemy podgotowaną skórką pomarańczową.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa marchewkowa z pomarańczami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |