...czyli caldo verde, narodowe danie Portugalii. Podajemy z chlebem kukurydzianym i rustykalnym czerwonym winem.
Kraj pochodzenia: Portugalia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo - Opis przyrządzania:
Z jarmużu odcinamy (nożyczkami) liście, zaś łodygi wyrzucamy. Liście bardzo starannie płuczemy i kroimy w cienkie paski. Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki oliwy i chorizo. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez 25 minut. Wyjmujemy chorizo i kroimy w plasterki. Ziemniaki wyławiamy z garnka łyżką cedzakową i rozgniatamy widelcem na piure. Wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy kiełbasę i jarmuż. Dolewamy trochę wody i gtoujemy przez kwadrans, aż jarmuż będzie al dente (ugotowany, ale stawiający opór zębom). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy zupę do ogrzanej dużej miski i polewamy oliwą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |