Smaczna, delikatna zupa z młodego czosnku. Podajemy z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa czosnkowa - Opis przyrzÄ…dzania:
ZÄ…bki czosnku obieramy. Jeden zÄ…bek kroimy w cienkie plasterki, resztÄ™ grubo siekamy.
Szalotki obieramy i siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekany czosnek i szalotki i podduszamy na małym ogniu przez 5 minut, nie pozwalając się im zarumienić. Oprószamy mąką i smażymy przez minutę, mieszając.
Wlewamy wino, zagotowujemy, po czym dolewamy wywar i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy ten ząbek czosnku, który pokroiliśmy w plasterki i podsmażamy na jasnozłoty kolor. Wyławiamy z tłuszczu i odsączamy na kawałku papieru kuchennego.
Szczypiorek płuczemy, suszymy i siekamy.
Gotową zupę miksujemy, nalewamy do ogrzanych talerzy, po czym posypujemy każdą porcję smażonym czosnkiem i siekanym szczypiorkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa czosnkowa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |