W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa czosnkowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Zupa czosnkowa

Smaczna, delikatna zupa z młodego czosnku. Podajemy z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 10 dużych zÄ…bków mÅ‚odego czosnku
  • 2 spore szalotki
  • oliwa z oliwek
  • pÅ‚aska Å‚yżka mÄ…ki
  • 150 ml biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 300 ml kremowej Å›mietanki
  • pÄ™czek szczypiorku

Zupa czosnkowa - Opis przyrzÄ…dzania:

ZÄ…bki czosnku obieramy. Jeden zÄ…bek kroimy w cienkie plasterki, resztÄ™ grubo siekamy.
Szalotki obieramy i siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekany czosnek i szalotki i podduszamy na małym ogniu przez 5 minut, nie pozwalając się im zarumienić. Oprószamy mąką i smażymy przez minutę, mieszając.
Wlewamy wino, zagotowujemy, po czym dolewamy wywar i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy ten ząbek czosnku, który pokroiliśmy w plasterki i podsmażamy na jasnozłoty kolor. Wyławiamy z tłuszczu i odsączamy na kawałku papieru kuchennego.
Szczypiorek płuczemy, suszymy i siekamy.
Gotową zupę miksujemy, nalewamy do ogrzanych talerzy, po czym posypujemy każdą porcję smażonym czosnkiem i siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa czosnkowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: