W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa czosnkowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa czosnkowa

Smaczna, delikatna zupa z młodego czosnku. Podajemy z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 10 dużych ząbków młodego czosnku
  • 2 spore szalotki
  • oliwa z oliwek
  • płaska łyżka mąki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 300 ml kremowej śmietanki
  • pęczek szczypiorku

Zupa czosnkowa - Opis przyrządzania:

Ząbki czosnku obieramy. Jeden ząbek kroimy w cienkie plasterki, resztę grubo siekamy.
Szalotki obieramy i siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekany czosnek i szalotki i podduszamy na małym ogniu przez 5 minut, nie pozwalając się im zarumienić. Oprószamy mąką i smażymy przez minutę, mieszając.
Wlewamy wino, zagotowujemy, po czym dolewamy wywar i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy ten ząbek czosnku, który pokroiliśmy w plasterki i podsmażamy na jasnozłoty kolor. Wyławiamy z tłuszczu i odsączamy na kawałku papieru kuchennego.
Szczypiorek płuczemy, suszymy i siekamy.
Gotową zupę miksujemy, nalewamy do ogrzanych talerzy, po czym posypujemy każdą porcję smażonym czosnkiem i siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa czosnkowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa czosnkowa przepisy:

  • Angielska zupa z topinamburów
    Kremowa zupa - zarówno w konsystencji i kolorze. Oryginalny smak topinamburów nie każdemu przypada do gustu, ale spróbować zawsze warto, zwłaszcza jeśli przy stole mamy Anglosasów.
  • Angielska zupa cebulowa
    Brytyjczycy uwielbiają połączenie cebuli i szałwi - w ten sposób przyprawiają wieprzowinę lub nadzienie do drobiu, ten zestaw również stosują w zupie - zupełnie innej, niż ta najbradziej znana, francuska. Podajemy z grzankami z serem.
  • Risotto cytrynowe z bobem
    Pyszne, prawdziwie wiosenne risotto. Bób powinien być naprawdę młody, ziarenka drobne i delikatne.
  • Zupa z dyni z kremowym serkiem
    We współczesnych francuskich przepisach często zabiela się zupę kremowym serkiem (takim, jak Kiri czy Boursin). I to jest bardzo smaczne.
  • Marokańska zupa miętowa
    Nie robiłam jeszcze tej zupy, wyznaję szczerze. Jest jednak na samej górze listy dań do ugotowania w najbliższej przyszłości - czosnek, świeża mięta i makaron brzmią dla mnie zawsze bardzo kusząco... Myślę, że to będzie świetna zupa wakacyjna.




Podziel się linkiem:


Komentarze: