W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto

Zestawienie barw w tej zupie naprawdę podnosi na duchu - soczysta zieleń groszku i ciemny odcień miętowego pesto. I wszystko to do osiągnięcia w samym środku zimy!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • por
  • 1/2 kg mączystych ziemniaków
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 400 g mrożonego groszku
  • 2 szklanki (1/2 litra) wywaru warzywnego
  • 2 pęczki świeżej mięty
  • 25 g świeżo startego parmezanu
  • cytryna

Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto - Opis przyrządzania:

Por obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końce. Resztę dokładnie myjemy, po czym kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, jeden ząbek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pory i posiekany czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki i groszek (w stanie zamrożonym). Dolewamy wywar i 3 szklanki (3/4 litra) wody. Doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa na małym ogniu przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odstawiamy na kwadrans do przestygnięcia. W tym czasie robimy miętowe pesto: w mikserze miksujemy na gładką masę umytą miętę (usuwamy tylko grubsze łodyżki, te cieńsze też miksujemy), drugi ząbek czosnku, parmezan, łyżkę soku z cytryny i 4 łyżki oliwy. Solić nie trzeba. Przestudzoną zupę miksujemy na gładkie piure. Przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy zupę w miseczkach lub talerzach, polewając z wierzchu każdą porcję łyżką miętowego pesto

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto przepisy:

  • Chłodnik z zielonej sałaty
    Oryginalna i niskokaloryczna zupa - doskonała jako przystawka w upalny letni dzień.
  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
  • Paprykowe pesto
    Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.
  • Krem z zielonego groszku
    Elegancka wersja popularnej zupy. Białe wino i świeża melisa cytrynowa ożywiają smak i nadają zupie - hmm, powiedzmy "głębszy wymiar". Podajemy z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  • Kalmary z pesto z rukoli
    Szybkie, niekrępujące, a eleganckie danie w ładnej biało-zielonej tonacji. Takie kalmary możemy podać na lunch lub przystawkę, możemy też rozłożyć je na łyżkach do zupy (patrz tekst przepisu) i podać na przyjęciu stojącym.




Podziel się linkiem:


Komentarze: