Zestawienie barw w tej zupie naprawdę podnosi na duchu - soczysta zieleń groszku i ciemny odcień miętowego pesto. I wszystko to do osiągnięcia w samym środku zimy!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto - Opis przyrządzania:
Por obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końce. Resztę dokładnie myjemy, po czym kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, jeden ząbek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pory i posiekany czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki i groszek (w stanie zamrożonym). Dolewamy wywar i 3 szklanki (3/4 litra) wody. Doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa na małym ogniu przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odstawiamy na kwadrans do przestygnięcia. W tym czasie robimy miętowe pesto: w mikserze miksujemy na gładką masę umytą miętę (usuwamy tylko grubsze łodyżki, te cieńsze też miksujemy), drugi ząbek czosnku, parmezan, łyżkę soku z cytryny i 4 łyżki oliwy. Solić nie trzeba. Przestudzoną zupę miksujemy na gładkie piure. Przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy zupę w miseczkach lub talerzach, polewając z wierzchu każdą porcję łyżką miętowego pesto
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |