Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-zielonego-groszku-z-mietowym-pesto

Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto

Zestawienie barw w tej zupie naprawdę podnosi na duchu - soczysta zieleń groszku i ciemny odcień miętowego pesto. I wszystko to do osiągnięcia w samym środku zimy!

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
por
1/2 kg mączystych ziemniaków
2 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
400 g mrożonego groszku
2 szklanki (1/2 litra) wywaru warzywnego
2 pęczki świeżej mięty
25 g świeżo startego parmezanu
cytryna

Opis przyrządzania:
Por obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końce. Resztę dokładnie myjemy, po czym kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, jeden ząbek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pory i posiekany czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki i groszek (w stanie zamrożonym). Dolewamy wywar i 3 szklanki (3/4 litra) wody. Doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa na małym ogniu przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odstawiamy na kwadrans do przestygnięcia. W tym czasie robimy miętowe pesto: w mikserze miksujemy na gładką masę umytą miętę (usuwamy tylko grubsze łodyżki, te cieńsze też miksujemy), drugi ząbek czosnku, parmezan, łyżkę soku z cytryny i 4 łyżki oliwy. Solić nie trzeba. Przestudzoną zupę miksujemy na gładkie piure. Przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy zupę w miseczkach lub talerzach, polewając z wierzchu każdą porcję łyżką miętowego pesto

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024