Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-pieczonych-warzyw

Zupa z pieczonych warzyw

Świetna zupa na koniec lata - upieczone pomidory i papryka mają niezwykle skoncentrowany smak i dużo naturalnej słodyczy.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów Roma (podłużnych)
2 strąki czerwonej papryki
2 czerwone papryczki chilli
oliwa z oliwek
suszony estragon
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
łyżka masła
4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
6 łyżek kwaśnej śmietany
garść świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Pomidory myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Papryki i papryczki chilli kroimy na pół, czyścimy z nasion i ogonków, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kładziemy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i dużą szczyptą suszonego estragonu. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy warzywa 40 minut, aż skórka zacznie pokrywać się brązowymi plamami. Wyjmujemy warzywa z piekarnika. Paprykę i papryczki chilli wkładamy od razu do plastikowej torebki i zawiązujemy. Odstawiamy do wystygnięcia - wówczas łatwiej będzie zdjąć skórkę. Ze wszystkich warzyw zdejmujemy skórkę. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy obrane pomidory, paprykę i papryczki chilli, dolewamy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy w malakserze lub blenderze tak, by miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdej porcji kładziemy łyżkę gęstej kwaśnej śmietany i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024