Ładna w kolorze, intrygująca w smaku - marchewkowa zupa-krem doskonale rozgrzewa w zimie. Podajemy ją z czosnkową bułką lub grzaneczkami z serem.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z marchewki z imbirem - Opis przyrządzania:
Średniej wielkości cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i łyżkę masła. W gorącym tłuszczu smażymy cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Pół kilo małych marchewek obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Łodyżkę selera naciowego myjemy i kroimy w plasterki. 2 małe ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do cebuli, mieszamy. Rondel przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 10 minut. Podczas duszenia ze 2 razy mieszamy. Kawałek świeżego imbiru obieramy ze skórki i ucieramy na tarce tak, by otrzymać 2 łyżki miazgi i dodajemy do warzyw. Wsypujemy łyżeczkę mielonego imbiru. Wlewamy litr wywaru warzywnego i 200 ml (niepełną szklankę) pełnotłustego mleka. Wszystko razem zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę, aż warzywa będą zupełnie miękkie, czyli mniej więcej 15 minut. Garść listków pietruszki drobno siekamy. Na małej patelence rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pietruszkę i podsmażamy, aż zwiędnie. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypaną smażoną pietruszką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa z marchewki z imbirem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |