W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z marchewki z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z marchewki z imbirem

Ładna w kolorze, intrygująca w smaku - marchewkowa zupa-krem doskonale rozgrzewa w zimie. Podajemy ją z czosnkową bułką lub grzaneczkami z serem.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • olej słonecznikowy
  • masło
  • cebula
  • seler naciowy
  • marchewka
  • ziemniaki
  • świeży imbir
  • mielony imbir
  • wywar warzywny
  • mleko
  • natka pietruszki

Zupa z marchewki z imbirem - Opis przyrządzania:

Średniej wielkości cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i łyżkę masła. W gorącym tłuszczu smażymy cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Pół kilo małych marchewek obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Łodyżkę selera naciowego myjemy i kroimy w plasterki. 2 małe ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do cebuli, mieszamy. Rondel przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 10 minut. Podczas duszenia ze 2 razy mieszamy. Kawałek świeżego imbiru obieramy ze skórki i ucieramy na tarce tak, by otrzymać 2 łyżki miazgi i dodajemy do warzyw. Wsypujemy łyżeczkę mielonego imbiru. Wlewamy litr wywaru warzywnego i 200 ml (niepełną szklankę) pełnotłustego mleka. Wszystko razem zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę, aż warzywa będą zupełnie miękkie, czyli mniej więcej 15 minut. Garść listków pietruszki drobno siekamy. Na małej patelence rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pietruszkę i podsmażamy, aż zwiędnie. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypaną smażoną pietruszką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z marchewki z imbirem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa z marchewki z imbirem przepisy:

  • Zupa ziemniaczana z rukolą
    Łagodna, rozgrzewająca zimowa zupa w przyjemnie jasnozielonym kolorze. Gotową zupę posypujemy jakimś dobrym serem, a i małe żytnie grzaneczki bardzo by tu pasowały.
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • Szkocka zupa z porów
    Rozgrzewająca zupa na deszczowe, ponure wieczory. Lektura książki "Doktor Jekyll i pan Hyde" obowiązkowa (dla romantyków - parę wierszy Burnsa też się nada)...
  • Zupa-krem z cukinii z estragonem
    Łatwa zupa, która pozwala w przyjemny sposób spożytkować nadmiar cukinii w sezonie. Im mniejsze cukinie, tym zupa lepsza, ale jeśli mamy cukinię ciut większą, to też się nada.
  • Zupa-krem z cykorii
    Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.




Podziel się linkiem:


Komentarze: