Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-marchewki-z-imbirem

Zupa z marchewki z imbirem

Ładna w kolorze, intrygująca w smaku - marchewkowa zupa-krem doskonale rozgrzewa w zimie. Podajemy ją z czosnkową bułką lub grzaneczkami z serem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
olej słonecznikowy
masło
cebula
seler naciowy
marchewka
ziemniaki
świeży imbir
mielony imbir
wywar warzywny
mleko
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Średniej wielkości cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i łyżkę masła. W gorącym tłuszczu smażymy cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Pół kilo małych marchewek obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Łodyżkę selera naciowego myjemy i kroimy w plasterki. 2 małe ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do cebuli, mieszamy. Rondel przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 10 minut. Podczas duszenia ze 2 razy mieszamy. Kawałek świeżego imbiru obieramy ze skórki i ucieramy na tarce tak, by otrzymać 2 łyżki miazgi i dodajemy do warzyw. Wsypujemy łyżeczkę mielonego imbiru. Wlewamy litr wywaru warzywnego i 200 ml (niepełną szklankę) pełnotłustego mleka. Wszystko razem zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę, aż warzywa będą zupełnie miękkie, czyli mniej więcej 15 minut. Garść listków pietruszki drobno siekamy. Na małej patelence rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pietruszkę i podsmażamy, aż zwiędnie. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypaną smażoną pietruszką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024