W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z marchewki i pomarańczy z miętą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z marchewki i pomarańczy z miętą

Smaczna, prosta i bardzo zdrowa. Mięta dodaje niespodziewanej świeżości.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 700 g marchewki
  • spora cebula
  • czubata łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki siekanej świeżej mięty
  • śmietanka kremówka

Zupa z marchewki i pomarańczy z miętą - Opis przyrządzania:

Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i cienko kroimy.
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, cebulę i obrany, rozgnieciony (ręką na desce) ząbek czosnku. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie zaczną się rumienić, jakiś kwadrans. Co jakiś czas mieszamy.
Wlewamy wywar, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, aż warzywa będą bardzo miękkie. Zostawiamy do przestygnięcia.
Warzywa odcedzamy, zachowując, rzecz jasna, płyn od gotowania. Warzywa miksujemy na gładkie piure - dodając po trochu płyn - w malakserze lub blenderze. Piure przecieramy przez sitko - dzięki temu zupa będzie bardzo gładka.
Do przetartego piure wlewamy resztę płynu od gotowania i sok z pomarańczy. Dodajemy miętę. doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy.
Podajemy w miseczkach, ewentualnie z odrobiną kremowej śmietanki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z marchewki i pomarańczy z miętą: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa z marchewki i pomarańczy z miętą przepisy:

  • Czeska zupa ziemniaczana Czeska zupa ziemniaczana
    Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.
  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Portugalska zupa jarzynowa
    Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!
  • Zupa rybna z białym winem i pomarańczą
    Delikatna zupa z białą rybą i dużą ilością jarzyn. Skórka z pomarańczy daje miły, wytrawny posmak.
  • Zupa ziemniaczana z rukolą
    Łagodna, rozgrzewająca zimowa zupa w przyjemnie jasnozielonym kolorze. Gotową zupę posypujemy jakimś dobrym serem, a i małe żytnie grzaneczki bardzo by tu pasowały.




Podziel się linkiem:


Komentarze: