Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-marchewki-i-pomaranczy-z-mieta

Zupa z marchewki i pomarańczy z miętą

Smaczna, prosta i bardzo zdrowa. Mięta dodaje niespodziewanej świeżości.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
700 g marchewki
spora cebula
czubata łyżka masła
ząbek czosnku
1 l wywaru warzywnego
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2 łyżki siekanej świeżej mięty
śmietanka kremówka

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i cienko kroimy.
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, cebulę i obrany, rozgnieciony (ręką na desce) ząbek czosnku. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie zaczną się rumienić, jakiś kwadrans. Co jakiś czas mieszamy.
Wlewamy wywar, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, aż warzywa będą bardzo miękkie. Zostawiamy do przestygnięcia.
Warzywa odcedzamy, zachowując, rzecz jasna, płyn od gotowania. Warzywa miksujemy na gładkie piure - dodając po trochu płyn - w malakserze lub blenderze. Piure przecieramy przez sitko - dzięki temu zupa będzie bardzo gładka.
Do przetartego piure wlewamy resztę płynu od gotowania i sok z pomarańczy. Dodajemy miętę. doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy.
Podajemy w miseczkach, ewentualnie z odrobiną kremowej śmietanki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024