W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z dyni z kremowym serkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z dyni z kremowym serkiem

We współczesnych francuskich przepisach często zabiela się zupę kremowym serkiem (takim, jak Kiri czy Boursin). I to jest bardzo smaczne.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg dyni o pomarańczowym miąższu
  • 2 małe ziemniaki na piure
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 czubate łyżki kremowego serka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Zupa z dyni z kremowym serkiem - Opis przyrządzania:

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włókna. Kroimy miąższ w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy, wrzucamy kostki dyni i smażymy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zaczną się rumienić. Dodajemy ziemniaki i czosnek, chwilkę smażymy i dolewamy 4 szklanki (1 litr) wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zupę przelewamy do blendera (trzeba to będzie zrobić porcjami) i miksujemy na gładkie piure. W trakcie miksowania dodajemy kremowy serek. Zupę wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy. Natkę myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Tuż przed podaniem dodajemy natkę do zupy i mieszamy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z dyni z kremowym serkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa z dyni z kremowym serkiem przepisy:

  • Francuska zupa z dyni
    Najprostsza z dyniowych zup.
  • Zupa z dyni Micheline Zupa z dyni Micheline
    Lekka zupa z dyni i innych warzyw, rozprowadzona śmietanką. Prosta i bardzo smaczna. Nazwałam ją zupą Micheline, bo jadłam ją u bardzo miłej Kanadyjki o tym właśnie imieniu. Micheline podała zupę w wydrążonej dyni, co wyglądało naprawdę dekoracyjnie.
  • Francuska zupa z bazylią
    Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.
  • Tagliatetelle z pieczarkami Tagliatetelle z pieczarkami
    Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.
  • Zupa z pieczonej dyni z tortillą i chilli
    Prościutka zupa o subtelnie egzotycznym aromacie i pięknym pomarańczowym kolorze.




Podziel się linkiem:


Komentarze: