We współczesnych francuskich przepisach często zabiela się zupę kremowym serkiem (takim, jak Kiri czy Boursin). I to jest bardzo smaczne.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z dyni z kremowym serkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włókna. Kroimy miąższ w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy, wrzucamy kostki dyni i smażymy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zaczną się rumienić. Dodajemy ziemniaki i czosnek, chwilkę smażymy i dolewamy 4 szklanki (1 litr) wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zupę przelewamy do blendera (trzeba to będzie zrobić porcjami) i miksujemy na gładkie piure. W trakcie miksowania dodajemy kremowy serek. Zupę wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy. Natkę myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Tuż przed podaniem dodajemy natkę do zupy i mieszamy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa z dyni z kremowym serkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |