Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-dyni-z-kremowym-serkiem

Zupa z dyni z kremowym serkiem

We współczesnych francuskich przepisach często zabiela się zupę kremowym serkiem (takim, jak Kiri czy Boursin). I to jest bardzo smaczne.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg dyni o pomarańczowym miąższu
2 małe ziemniaki na piure
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 czubate łyżki kremowego serka
1/2 pęczka natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włókna. Kroimy miąższ w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy, wrzucamy kostki dyni i smażymy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zaczną się rumienić. Dodajemy ziemniaki i czosnek, chwilkę smażymy i dolewamy 4 szklanki (1 litr) wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zupę przelewamy do blendera (trzeba to będzie zrobić porcjami) i miksujemy na gładkie piure. W trakcie miksowania dodajemy kremowy serek. Zupę wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy. Natkę myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Tuż przed podaniem dodajemy natkę do zupy i mieszamy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024