Pikantna, mocno przyprawiona zupa o intensywnej pomarańczowej barwie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z dyni z curry - Opis przyrządzania:
Siekamy razem ząbek czosnku i czerwoną papryczkę chilli. Czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Łodyżkę selera naciowego też drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego, dodajemy posiekane warzywa, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy 2 łyżki ulubionej pasty lub proszku curry. Dusimy jeszcze 5 minut. W tym czasie kroimy na kawałki dynię o pomarańczowym miąższu i o wadze mniej więcej 1,3 kg. Usuwamy pestki i ścinamy skórkę. Kroimy miąższ dyni w kostkę. 2 dojrzałe pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ drobno kroimy. Dodajemy dynię i pomidory do rondla, wlewamy 200 ml wywaru z kurczaka. Zagotowujemy, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu 20 minut, aż dynia będzie miękka. Porcjami miksujemy zupe w blenderze i przelewamy z powrotem do garnka. Wlewamy 200 ml mleka kokosowego, mieszamy i zupę delikatnie podgrzewamy. Podajemy zupę ozdobioną plasterkami czerwonej papryczki chilli i kilkoma listkami selera naciowego.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa z dyni z curry: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |