Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-dyni-z-curry

Zupa z dyni z curry

Pikantna, mocno przyprawiona zupa o intensywnej pomarańczowej barwie.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
czosnek
świeża papryczka chilli
czerwona cebula
seler naciowy
olej słonecznikowy
pasta curry lub proszek curry
dynia
pomidory
wywar z kurczaka
mleko kokosowe

Opis przyrządzania:
Siekamy razem ząbek czosnku i czerwoną papryczkę chilli. Czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Łodyżkę selera naciowego też drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego, dodajemy posiekane warzywa, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy 2 łyżki ulubionej pasty lub proszku curry. Dusimy jeszcze 5 minut. W tym czasie kroimy na kawałki dynię o pomarańczowym miąższu i o wadze mniej więcej 1,3 kg. Usuwamy pestki i ścinamy skórkę. Kroimy miąższ dyni w kostkę. 2 dojrzałe pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ drobno kroimy. Dodajemy dynię i pomidory do rondla, wlewamy 200 ml wywaru z kurczaka. Zagotowujemy, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu 20 minut, aż dynia będzie miękka. Porcjami miksujemy zupe w blenderze i przelewamy z powrotem do garnka. Wlewamy 200 ml mleka kokosowego, mieszamy i zupę delikatnie podgrzewamy. Podajemy zupę ozdobioną plasterkami czerwonej papryczki chilli i kilkoma listkami selera naciowego.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024