Sympatyczna zielona zupka, w której poczciwy szpinak i egzotyczny kokos tworzą zaskakująco udany duet. Na początek miłej, letniej kolacji...
Kraj pochodzenia: Antyle Holenderskie
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa szpinakowa z Antyli (Holenderskich) - Opis przyrzÄ…dzania:
Szpinak przebieramy i starannie płuczemy w kilku wodach, usuwając przy okazji grube łodyżki. Osączamy starannie i kroimy w paski.
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę i dusimy przez kilka minut, mieszając, aż się zeszkli.
Wrzucamy szpinak, mieszamy i rondel przykrywamy. Dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut.
Kiedy szpinak będzie miękki, przekładamy zawartość rondla do blendera i miksujemy, dolewając nieco wywaru warzywnego, na gładką masę.
Przelewamy szpinak z powrotem do rondla, dodajemy resztÄ™ wywaru i stawiamy na ogniu.
Dodajemy krem kokosowy, mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową do smaku. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kwadransik, aż zupa trochę zgęstnieje.
Dolewamy mleko kokosowe i podgrzewamy zupÄ™ jeszcze przez chwilÄ™.
Podajemy posypanÄ… siekanym szczypiorkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa szpinakowa z Antyli (Holenderskich): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |