Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-szpinakowa-z-Antyli-Holenderskich

Zupa szpinakowa z Antyli (Holenderskich)

Sympatyczna zielona zupka, w której poczciwy szpinak i egzotyczny kokos tworzą zaskakująco udany duet. Na początek miłej, letniej kolacji...

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Antyle Holenderskie

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
700 g świeżego szpinaku
mała cebula
łyżka masła
5 szklanek wywaru warzywnego
50 g "creamed coconut" (czyli skondensowanego kremu kokosowego w bloku)
gałka muszkatołowa
szklanka dobrze rozmieszanego mleka kokosowego z puszki
siekany szczypiorek do posypania

Opis przyrządzania:
Szpinak przebieramy i starannie płuczemy w kilku wodach, usuwając przy okazji grube łodyżki. Osączamy starannie i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę i dusimy przez kilka minut, mieszając, aż się zeszkli.
Wrzucamy szpinak, mieszamy i rondel przykrywamy. Dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut.
Kiedy szpinak będzie miękki, przekładamy zawartość rondla do blendera i miksujemy, dolewając nieco wywaru warzywnego, na gładką masę.
Przelewamy szpinak z powrotem do rondla, dodajemy resztę wywaru i stawiamy na ogniu.
Dodajemy krem kokosowy, mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową do smaku. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kwadransik, aż zupa trochę zgęstnieje.
Dolewamy mleko kokosowe i podgrzewamy zupę jeszcze przez chwilę.
Podajemy posypaną siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024