Bardzo ciekawa zupa, można powiedzieć podniośle: triumf jesiennych zbiorów! Doskonała z małymi grzaneczkami i sporą dozą Tabasco (przynajmniej dla mnie).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa śliwkowo-pomidorowa - Opis przyrządzania:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki.
Pomidory myjemy i grubo siekamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy szczodrą łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, mieszając.
Kiedy cebula zrobi się przezroczysta, wrzucamy śliwki i pomidory, podsmażamy na sporym ogniu przez kilka minut.
Dolewamy wywar i dokładamy listek wraz z tymiankiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 20 minut.
Wyławiamy listek laurowy i tymianek, zupę miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Tabasco.
Podajemy na ciepło, z małymi grzaneczkami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa śliwkowo-pomidorowa: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |