Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-sliwkowo-pomidorowa
Zupa śliwkowo-pomidorowa
Bardzo ciekawa zupa, można powiedzieć podniośle: triumf jesiennych zbiorów! Doskonała z małymi grzaneczkami i sporą dozą Tabasco (przynajmniej dla mnie).
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (1/2 kg) czerwonych śliwek
500 g (1/2 kg) dojrzałych pomidorów
cebula
oliwa z oliwek
2 szklanki (1/2 litra) wywaru z kurczaka
listek laurowy
gałązka świeżego tymianku
Tabasco do smaku
Opis przyrządzania:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki.
Pomidory myjemy i grubo siekamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy szczodrą łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, mieszając.
Kiedy cebula zrobi się przezroczysta, wrzucamy śliwki i pomidory, podsmażamy na sporym ogniu przez kilka minut.
Dolewamy wywar i dokładamy listek wraz z tymiankiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 20 minut.
Wyławiamy listek laurowy i tymianek, zupę miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Tabasco.
Podajemy na ciepło, z małymi grzaneczkami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024