Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-sliwkowo-pomidorowa

Zupa śliwkowo-pomidorowa

Bardzo ciekawa zupa, można powiedzieć podniośle: triumf jesiennych zbiorów! Doskonała z małymi grzaneczkami i sporą dozą Tabasco (przynajmniej dla mnie).

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) czerwonych śliwek
500 g (1/2 kg) dojrzałych pomidorów
cebula
oliwa z oliwek
2 szklanki (1/2 litra) wywaru z kurczaka
listek laurowy
gałązka świeżego tymianku
Tabasco do smaku

Opis przyrządzania:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki.
Pomidory myjemy i grubo siekamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy szczodrą łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, mieszając.
Kiedy cebula zrobi się przezroczysta, wrzucamy śliwki i pomidory, podsmażamy na sporym ogniu przez kilka minut.
Dolewamy wywar i dokładamy listek wraz z tymiankiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 20 minut.
Wyławiamy listek laurowy i tymianek, zupę miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Tabasco.
Podajemy na ciepło, z małymi grzaneczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024