Delikatna zupa z białą rybą i dużą ilością jarzyn. Skórka z pomarańczy daje miły, wytrawny posmak.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa rybna z białym winem i pomarańczą - Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy i płuczemy, po czym kroimy w kostkę.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i zieloną część. Starannie płuczemy i kroimy w plasterki.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Koper włoski obieramy z wierzchnich warstw, odcinamy podstawę i zielone listki. Myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy skórkę na drobnej tarce.
Do sporego garnka wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody, dolewamy wino i stawiamy na ogniu. Wrzucamy ziemniaki, pory, marchewkę, koper włoski, skórkę z pomarańczy, listki laurowe i rozgnieciony ząbek czosnku. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans, aż warzywa będą miękkie.
Rybę myjemy, osuszamy, przeglądamy pod kątem pozostałych ości i kroimy w spore kawałki. Dodajemy do zupy, solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy jeszcze 5 minut, po czym nalewamy do ogrzanych talerzy i posypujemy siekanym koperkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Zupa rybna z białym winem i pomarańczą: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Wrzesień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |