Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-rybna-z-bialym-winem-i-pomarancza

Zupa rybna z białym winem i pomarańczą

Delikatna zupa z białą rybą i dużą ilością jarzyn. Skórka z pomarańczy daje miły, wytrawny posmak.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g ziemniaków o zwartym miąższu
2 pory
spora marchewka
bulwa kopru włoskiego
pomarańcza
szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
2 listki laurowe
ząbek czosnku
700 g filetów z białej ryby bez skóry (świetny jest dorsz)
koperek do posypania

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy i płuczemy, po czym kroimy w kostkę.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i zieloną część. Starannie płuczemy i kroimy w plasterki.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Koper włoski obieramy z wierzchnich warstw, odcinamy podstawę i zielone listki. Myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy skórkę na drobnej tarce.
Do sporego garnka wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody, dolewamy wino i stawiamy na ogniu. Wrzucamy ziemniaki, pory, marchewkę, koper włoski, skórkę z pomarańczy, listki laurowe i rozgnieciony ząbek czosnku. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans, aż warzywa będą miękkie.
Rybę myjemy, osuszamy, przeglądamy pod kątem pozostałych ości i kroimy w spore kawałki. Dodajemy do zupy, solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy jeszcze 5 minut, po czym nalewamy do ogrzanych talerzy i posypujemy siekanym koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024