Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-marchewkowa-z-pomaranczami
Zupa marchewkowa z pomarańczami
Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 1/2 kg marchewek
2 pomarańcze
duża cebula
2 łyżki masła lub oliwy
laska cynamonu
1 l (4 szklanki) wywaru z kurczaka
gałka muszkatołowa
200 ml kremowej śmietanki
Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w talarki. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy jednej z nich ścinamy skórkę w cienkich paskach i odkładamy do dekoracji. Resztę skórki ocieramy na tarce. Wyciskamy sok. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy masło lub oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na malutkim ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodajemy marchewkę, startą skórkę z pomarańczy i cynamon. Smażymy chwilę, po czym wlewamy wywar. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. W tym czasie zagotowujemy w małym rondelku nieco wody. Wrzucamy skórkę - tę w cienkich paskach - i blanszujemy przez minutę. Odcedzamy. Gotową zupę miksujemy w blenderze lub malakserze (cynamon wyjmujemy, rzecz jasna), dodając sok z pomarańczy i śmietankę. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić - jeśli zupa będzie podawana na zimno, trzeba ją doprawić nieco mocniej. Porcje zupy posypujemy podgotowaną skórką pomarańczową.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024