Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa krewetkowa z grzybami - Opis przyrzÄ…dzania:
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie. Obieramy z główek i pancerzy, usuwamy z grzbietów czarne żyłki. Główki i skorupki wkładamy do garnka. Trawę cytrynową myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę na 3 części. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Trawę cytrynową, imbir i cebulę wkładamy do garnka z krewetkowymi skorupkami, dolewamy wywar. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Przelewamy przez gęste sitko do drugiego garnka. W międzyczasie czyścimy grzyby i kroimy je w cienkie plasterki (nóżki wyrzucamy). Papryczki myjemy i kroimy w plasterki. Limetki szorujemy w gorącej wodzie. Z jednej wyciskamy sok, a drugą kroimy w cienkie plasterki. Do gotującego się wywaru wrzucamy grzyby, papryczki i krewetki. Gotujemy 2-3 minuty, aż krewetki staną się różowe. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limetki - zupa powinna być ostra i kwaśna. Podajemy posypaną siekaną kolendrą, z plasterkami limetki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Zupa krewetkowa z grzybami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |