Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krewetkowa-z-grzybami

Zupa krewetkowa z grzybami

Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (1/4 kg) surowych krewetek (najlepiej tygrysich)
2 kawałki trawy cytrynowej
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
mała cebula
3 i 1/2 szklanki azjatyckiego wywaru z kurczaka
150 g grzybów shiitake
2 czerwone świeże papryczki chilli
2 limetki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki siekanej świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie. Obieramy z główek i pancerzy, usuwamy z grzbietów czarne żyłki. Główki i skorupki wkładamy do garnka. Trawę cytrynową myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę na 3 części. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Trawę cytrynową, imbir i cebulę wkładamy do garnka z krewetkowymi skorupkami, dolewamy wywar. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Przelewamy przez gęste sitko do drugiego garnka. W międzyczasie czyścimy grzyby i kroimy je w cienkie plasterki (nóżki wyrzucamy). Papryczki myjemy i kroimy w plasterki. Limetki szorujemy w gorącej wodzie. Z jednej wyciskamy sok, a drugą kroimy w cienkie plasterki. Do gotującego się wywaru wrzucamy grzyby, papryczki i krewetki. Gotujemy 2-3 minuty, aż krewetki staną się różowe. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limetki - zupa powinna być ostra i kwaśna. Podajemy posypaną siekaną kolendrą, z plasterkami limetki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024