W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa-krem z rukwi wodnej

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa-krem z rukwi wodnej

Delikatna, kremowa zupa o bladozielonym kolorze, odpowiednia na rozpoczęcie eleganckiej zimowej kolacji.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała cebula
  • średniej wielkości ziemniak
  • oliwa z oliwek
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 100 g rukwi wodnej lub rzeżuchy
  • 250 ml (szklanka) jogurtu naturalnego
  • gałązki rukwi do ozdobienia

Zupa-krem z rukwi wodnej - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, aż zmieni kolor, ale nie zacznie się rumienić. Dodajemy kostki ziemniaka i dobrze mieszamy. Wlewamy wywar warzywny, zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Rukiew wodną płuczemy w zimnej wodzie, obrywamy listki i je siekamy. Dodajemy do zupy i natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. Zupę miksujemy w blenderze na bardzo gładkie piure. Dolewamy jogurt, mieszamy i delikatnie podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy w filiżankach, udekorowaną małymi gałązkami rukwi wodnej.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa-krem z rukwi wodnej: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Anna, 2010-05-22 12:08:27
a posadz sobie rzezuche w w doniczce :)
Moja ocena: brak oceny

Ania, 2010-05-13 8:03:09
gdzie można kupić rukiew wodną w Warszawie?
Moja ocena: brak oceny