Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krem-z-rukwi-wodnej

Zupa-krem z rukwi wodnej

Delikatna, kremowa zupa o bladozielonym kolorze, odpowiednia na rozpoczęcie eleganckiej zimowej kolacji.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała cebula
średniej wielkości ziemniak
oliwa z oliwek
600 ml wywaru warzywnego
100 g rukwi wodnej lub rzeżuchy
250 ml (szklanka) jogurtu naturalnego
gałązki rukwi do ozdobienia

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, aż zmieni kolor, ale nie zacznie się rumienić. Dodajemy kostki ziemniaka i dobrze mieszamy. Wlewamy wywar warzywny, zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Rukiew wodną płuczemy w zimnej wodzie, obrywamy listki i je siekamy. Dodajemy do zupy i natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. Zupę miksujemy w blenderze na bardzo gładkie piure. Dolewamy jogurt, mieszamy i delikatnie podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy w filiżankach, udekorowaną małymi gałązkami rukwi wodnej.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024